Az Akashi whiskyt a Fehér Tölgy lepárlóban készítik, a Kobe-tól nyugatra fekvő Akashi városában, a tengerparttól nem messze. A lepárlót az Eigashima Shuzo (a 17. század óta működő) cég alapította, amely 1888 óta készít sake-t és shochu-t. Bár már 1919-ben engedélyt kaptak whisky előállítására, csak 1984-ben – amikor átköltöztek jelenlegi helyükre a Fehér Tölgy lepárlóba – kezdtek el ténylegesen whiskyt készíteni. A whiskylepárlók mindössze egy hónapot dolgoznak egy évben, így italuk csak limitált mennyiségben jelenik meg a piacon.
A lepárló leginkább blended whiskyket készít, de Akashi néven, 2007 óta egy 5 illetve 12 éves single maltot is kiad. Ezt a darabot először 4 évig bourbon, majd további egy évig használt spanyol brandy hordóban érlelték.
Gyártó | WHITE OAK DISTILLERY |
Palackozó | WHITE OAK DISTILLERY |
Ürtartalom | 0,5l |
Régió | Japán |
Alkoholtartalom | 46 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Méz, könnyed tölgy, barackbefőtt, körte, melasz, friss kelt tészta. |
Íz | Sima és kiegyensúlyozott. A teasüteményes alapon méz és melasz jelenik meg, lágy tölgy, körte, kelt tészta, szerecsendió és gyömbér. |
Lecsengés | Kellemesen fűszeres, krémes, megfelelő hosszúsággal. Egyfajta ásványos jelleg valamint füst is felfedezhető |