A Cachaca (ejtsd: ká-szá-sá) csakúgy mint a rum, cukornádból készül, de nem a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból, hanem közvetlenül a cukornádból préselt cukornád-léből készül. Legnagyobb gyártója Brazília, ahol nemzeti italként tisztelik és évente több millió litert készítenek belőle. A cachaca készítését is nagyban befolyásolja az éghajlat, a talaj, a cukornád típusa, az érleléshez használt hordó és a készítési eljárás, ezért is szeretné Brazília kormánya levédetni a cachaca nevet. Ebben az országban előszeretettel fogyasztják önmagában, máshol inkább csak koktélokba, kevert italokhoz használják. A cachaca, a rumokhoz hasonlóan fahordós érlelés nélküli – fehér -, illetve érlelt verziókban is készül. A hordós érleléshez viszont a tölgyön kívül más fafajtákat is használnak, mint például: jequitibá (Brazíliában őshonos óriás fafajta, amely füves, fahéjas aromát kölcsönöz az italnak), gesztenye, mandula, cseresznye stb.
Ez a kézműves cachaca különbözik a nagy, ipari méretekben gyártott fajtáktól, az aromák jóval szélesebb spektrumát tárja elénk, melyben a virágos, banános, frissen vágott füves jegyek játsszák a főszerepet. A nagyobb komplexitás és a kerekség érdekében palackozás előtt néhány hónapig kádakban pihentetik. A San Antonio do Jardim városában készülő Engenho Da Vertente mindössze pár ezer literes éves termelésével kétségkívül a Sao Paolo régió egyik legjobb cachacaja. A cukornád a birtokon terem, a lepárlás pedig tradicionális rézüstön történik. Szűretlen italról van szó, így jóval több természetes módon is meglévő aroma marad meg a palackban, ugyanakkor emiatt – főleg ha lehűl az ital – gyakran szárazanyag kiválás is előfordul. Ezek az úszkáló ‘valamik’ az ital természetességét jelzik.
Ezt a darabot néhány évig tölgyfahordóban érlelik, mielőtt lepalackozzák.Valódi simaság, frissesség, határozottság, valamint trópusi gyümölcsös kavalkád és gyógyszeres jegyek is jellemzik.
Gyártó | ENGENHO DA VERTENTE |
Palackozó | ENGENHO DA VERTENTE |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Brazília |
Alkoholtartalom | 42 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | – |
Íz | Sima, cukornád lé, lime héj, narancs és érett banán, fűszerek (tarkabors, fahéj, koriander), majd körte és sárgadinnye. |