A Skót-alföld és -felföld határán fekszik a Glengoyne üzeme, amelyet Skócia legszebb lepárlói között tartanak számon. Az 1833 óta működő lepárló neve kelta eredetű, ami annyit tesz, a Vadludak völgye, amire a címkén látható két vadlúd is utal. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: Worth the Wait, vagyis megérte várni. Ennek szellemében a kizárólag meleg levegőn (tehát nem tőzegfüstön) szárított árpamalátát Skócia leglassabb desztillálási módszerével párolják le. Így a párlat az üstben az átlagosnál többet érintkezik a rézzel, ezáltal megtisztul a nem kívánt összetevőktől (pl. kénes jegyek), és egyedülállóan tiszta, édes és koncentrált aromákban gazdag whisky születik.
A Glengoyne-nál a hordós érlelésre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A hordókat Spanyolország északi részéből származó tölgyfából készítik. A dongákat 6 évig szárítják természetes levegőn (semmiféleképpen nem kemencében), majd az ezekből készített hordókban kb. 2 és fél évig – Oloroso sherry-t érlelnek. A Glengoyne ezekbe a válogatott, csúcsminőségű, használt hordókba rakja friss párlatait, amelyeknek költsége jóval nagyobb az érleléshez használt hordók átlagos piaci áránál (nagyjából 10-szerese!).
A Glengoyne single maltjai 2012 őszén nagy változáson mentek át: új külsőt kaptak, valamint kibővült a lepárló termékválasztéka is. A már meglévő 10, 12 és 21 éves érlelések mellé, whiskysorukba beemelték a 15, a 18 (a 17 éves helyett), és a kormeghatározás nélküli, hordó erősségű palackozásokat.
Ez a friss zöldalmás, tejkaramellás jegyekben gazdag whisky a lepárló portfóliójának alapmaltja. Kivételesen tiszta, egyenletes ital, remek bevezetést ad a lepárló ízeinek – és akár a skót single maltok – világába.
International Spirits Competition 2020 – GOLD
Gyártó | GLENGOYNE |
Palackozó | IAN MACLEOD DISTILLERS |
Érlelési idő (év) | 10 |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Highland |
Alkoholtartalom | 40 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Édes, tejkaramellára és pattogatott kukoricára emlékeztető hatásokkal. Enyhe diós és friss zöldalmás jegyek. |
Íz | Tiszta. Zöld alma, frissen vágott fű, édes medvegyökér. Később még édesebbé válik, lenmagolaj és mandula jegyek jelennek meg. |
Lecsengés | Édeskés, malátás. |