Két különálló hordótípusban érlelt whisky házasítása: first fill bourbon és refill sherry. Minden cseppje megtestesíti az előremutató gondolkodás és a hagyománytisztelet kombinációját. A Glengoyne Legacy sorozatának első darabja Cochrane Cartwright előtt állított emléket, aki bevezette a lassabb lepárlást a főzdében és sherryhordóban kezdte érlelni a Glengoyne-t. A második palackozás Peter Russellről emlékezik meg, aki abban az időben is az Ian MacLeod Distillers feje volt, amikor a lepárlót megvásárolták az Edrington cégcsoporttól.
A Lowland és Highland határán fekszik a Glengoyne, amelyet Skócia legszebb lepárlói között tartanak számon. Az 1833 óta működő lepárló neve kelta eredetű, ami annyit tesz, a “vadludak völgye”, amire a címkén látható két vadlúd is utal. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: “Worth the Wait”, vagyis “megéri várni”. Ennek szellemében a kizárólag meleg levegőn (tehát nem tőzegfüstön) szárított árpamalátát Skócia leglassabb desztillálási módszerével párolják le. Így a párlat az üstben az átlagosnál többet érintkezik a rézzel, ezáltal megtisztul a nem kívánt összetevőktől (pl. kénes jegyek), és egyedülállóan tiszta, édes és koncentrált aromákban gazdag whisky születik.
A Glengoyne-nál a hordós érlelésre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A hordókat Spanyolország északi részéből származó tölgyfából készítik. A dongákat 6 évig szárítják természetes levegőn (semmiféleképpen nem kemencében), majd az ezekből készített hordókban – kb. 2 és fél évig – Oloroso sherry-t érlelnek. A Glengoyne ezekbe a válogatott, csúcsminőségű, használt hordókba rakja friss párlatait, amelyeknek költsége jóval nagyobb az érleléshez használt hordók átlagos piaci áránál (nagyjából 10-szerese!).
Palackozó | IAN MACLEOD DISTILLERS |
Ürtartalom | 0,7l |
Nem hűtve szűrt termék | ![]() |
Régió | Highland |
Palackozás éve | 2020 |
Alkoholtartalom | 48 % vol |
Hordóserősség | NEM |