Taketsuru Masataka, aki egy sakefőzde tulajdonosának fiaként Skóciában tanulmányozta a whiskygyártás módszerét, a mára világhírűvé vált japán whiskyipar megteremtője volt. Japán első üzemét, a Yamazakit is az ő segítségével indította el a Suntory szeszipari konglomerátum, de később a Nikka cégalapító tulajdonosaként további két lepárlót is létrehozott Japán északi részén. Ezek közül a második volt a Sendai városában, két folyó találkozásánál 1969-ben felépített Sendai lepárló. A főzdében gabonawhiskyt is gyártanak a Nikka blendjei és a Coffey-sorozat számára. Az itt készülő ‘single malt’-okat a (kimondhatatlannak tűnő) Miyagikyo márkanév alatt palackozzák. A Miyagikyo nagyon közel áll a skót lowlandi whiskyk ízvilágához: rendkívül lágy, könnyed, tiszta és édesen gyümölcsös, ezáltal rendkívül jól fogyasztható.
Akik otthonosan mozognak a whiskyk világában, azok régóta tudják, hogy a Nikka-whiskykiadások egyszerűen szólva nagyon jók. Az elmúlt évtizedben a piac is felfedezte magának a japán italokat, a Nikka eladásai pedig ugrásszerűen megnőttek. Ennek közvetlen következménye, hogy készleteik is nagyon megcsappantak, ezért a single maltként kiadott palackozások igencsak limitálttá váltak.
Ez a kiadás a Miyagikyo lepárló könnyed ízvilágát bolondítja meg a bourbonhordó jegyeivel. A Nikka szeret kísérletezni különböző hordókkal és lepárlásokkal, ez a kiadás is egy szép példája ennek
Gyártó | MIYAGIKYO |
Palackozó | NIKKA |
Ürtartalom | 0,7l |
Nem hűtve szűrt termék | ![]() |
Régió | Japán |
Palackozás éve | 2018 |
Alkoholtartalom | 46 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Illatban fehérhúsú gyümölcsök (pl. barack) jelennek meg, és ezen jegyek tökéletesen beleillenek ebbe a kicsit fás ízjegyeket is mutató italba. |
Íz | Tökéletesen kiegyensúlyozott, intenzíven gyümölcsös, leginkább barack és körte, valamint a háttérben szépen húzódik egy vaníliás édesség, amely végigkíséri a korty egészét. |
Lecsengés | Hosszan kitartó ízzel búcsúzik, melyet a citrusok és fás jegyek uralnak |