Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül, – a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon – erősen tőzegelt (55 ppm) árpa felhasználásával. Nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt is készítik.
Az italt a minél természetesebb és intenzívebb ízélmény érdekében nem hűtve szűrik le. Ez azt jelenti, hogy a palackozás előtti szűréskor nem hűtik le, így sokkal több olyan szárazanyag marad vissza, ami a hordós érlelés folyamán is megtalálható az italban. A nem hűtve szűrt whiskyknél ezért gyakran előfordul, hogy alacsonyabb hőmérsékleten bizonyos részek kicsapódnak és szabad szemmel is jól láthatóvá válnak. Ilyenkor az ital zavarossá válik. Ez nem a whisky hibáját, hanem természetes voltát jelzi.
Gyártó | TOMINTOUL |
Palackozó | ANGUS DUNDEE |
Érlelési idő (év) | 15 |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Speyside |
Alkoholtartalom | 50 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Sült gesztenye, frissen vágott forgácsillat, nektarin és sherry. |
Íz | A tábortűzre emlékeztető hatások harmóniában vannak a vörös bogyós gyümölcsös jelekkel, de később felbukkan egy csipetnyi tejeskávés aroma is. |
Lecsengés | Régi, cserzett bőrös hatás keveredik a mézzel |