A pisco a Chilében és Peruban gyártott borpárlatot jelöli, érleletlen és érlelt is lehet egyaránt. A kifejezés eredetileg Peruból származik és valószínűleg a hajdan fontos szerepet betöltő Pisco kikötővárosát jelölte. Manapság Chilében 100, Peruban kb. 7 millió liter pisco-t állítanak elő évente.
Ennek a meglehetősen gyógynövényes pisconak a készítéséhez Italia, Torontel, Quebranta és Moscatel szőlőfajtákat használ a perui Machu Picchu lepárló, mely az azonos nevű festői kisvárosban található. A „La Diablada” egy olyan táncra utal, amely az angyalok és a démonok közötti csatát próbálja bemutatni.
Koktélokba, long drinkekbe kiválóan alkalmas brandy. Íme, egy bevált recept hozzá:
6 cl pisco, 3 cl cukorszirup, 2 cl lime, 1 tojásfehérje, 4-5 jégkocka illetve Angostura bitters. Az összetevőket rázzuk össze erőteljesen egy shakerben, majd töltsük ki pohárba és csepegtessünk hozzá pár csepp Angosturát.
Gyártó | N.A. |
Palackozó | N.A. |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Peru |
Alkoholtartalom | 40 % vol |
Hordóserősség | NEM |