Ebben a kiadásban kizárólag 2002-ben lepárolt rumok vannak. 2017-ben palackozták, vagyis nagyjából 15 évig érlelték tölgyfahordóban, amely egy rum esetében már igen komoly kor, ugyanis a trópusi klíma hatására a rumok érési folyamata jóval intenzívebb, mint más hűvösebb éghajlaton. Az évente igen jelentős (10%-nál is magasabb) hordóból elpárolgó mennyiséget ugyanolyan korú itallal pótolják, nem friss párlattal, mint ahogy például a spanyol solera rendszernél szokás.
A festői Martinique szigetén gyártják a Clément nagy hagyományokkal rendelkező italát, amely a rumok között igazi prémium kategóriának számít. Homére Clément a 19. század vége felé kezdett bele a saját rum gyártásába. Hogy biztosítsa a kiváló minőségű cukornád utánpótlást felvásárolta a híres ‘Domaine de l’Acajou’ ültetvényét.
Kísérletezgetései során fejlesztette ki azt az eljárást (rhum agricole), amelynek lényege, hogy nem a mindenhol elterjedt melaszból, hanem a frissen préselt cukornád léből készül a rum. Ez a rumfajta utóbb az egész francia nyelvű Karib-térségben elterjedt és általában kis, családi gazdaságokban folyik a termelése. A Clément-rum maximális minőségének biztosítása érdekében, azok gyártását szigorúan ellenőrizik (Appellation d’Origine Controleé) a cukornád szüretelésétől kezdve egészen a palackozásig.
Gyártó | RHUM CLEMENT |
Palackozó | SPIRIDOM |
Érlelési idő (év) | 15 |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Martinique |
Lepárlás éve | 2002 |
Palackozás éve | 2017 |
Alkoholtartalom | 42 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Elegáns, gazdag, komplex. Intenzív pörkölt jegyek (csokoládé, kávé), kiegészülve a vaj és a vanília gazdag aromáival. |
Íz | Égetett és gyümölcsös hatások, liszt, ízletes fás jegyek, dohányra emlékeztető aroma. |