Kimondhatjuk, hogy Japán az elmúlt években whisky nagyhatalommá vált. Számtalan elismerést, a legjobb whiskynek járó díjat kaptak már, és ezzel párhuzamosan a fogyasztók is mindinkább felfedezték maguknak a japán whiskyket.
Japán első whisky lepárlója a Yamazaki volt, amelynek felépítésben és elindulásban a japán whisky atyjának, Masataka Taketsuru úrnak fontos szerep jutott (később az ő munkássága nyomán alakult meg a Nikka is). A Suntory cég igazán büszke lehet a Yamazaki-ra, hisz az elmúlt 10 évben világszerte elismert lett az itt készülő single malt whisky, és manapság igen magas áron lehet csak hozzájutni egy-egy palackhoz, akkora rá az igény. Talán az égető whiskyhiány orvoslására, 2014-ben bevezették ezt a korjelölés nélküli (a korábbi 10 évest váltotta) kiadást, amelyben tehát 10 évnél fiatalabb párlatok is vannak. Vegyesen érlelik bordeaux-i boros-, spanyol sherry-, és japán Mizunara tölgyből készült hordókban.
Illatában és ízében a piros gyümölcsök uralkodnak: eper, málna ribizli, aszalt gyümölcsök, fűszeresség és a sherry bor hatása.
Gyártó | YAMAZAKI |
Palackozó | SUNTORY |
Ürtartalom | 0,7l |
Régió | Japán |
Alkoholtartalom | 43 % vol |
Hordóserősség | NEM |
Illat | Klasszikus Yamazaki eper és aszalt gyümölcsös jegyek a Mizunara tölgy hatásaként. Illatos szantálfa, némi kókusszal. |
Íz | Az aszalt gyümölcsök (szárított bogyók és málna) kitartóan jelen vannak. Könnyed tölgy, fehér húsú barack, fűszerek. |
Lecsengés | Vanília, édes fahéj |